Στις φυλακές της Θήβας ζουν και μεγαλώνουν σήμερα 16 μωρά ηλικίας μέχρι τριών ετών!

μωρα-στη-φυλακή

Στις φυλακές της Θήβας ζουν και μεγαλώνουν σήμερα 16 μωρά ηλικίας μέχρι τριών ετών! Και προφανώς, είναι τόσο τραγικό όσο ακούγεται!Πρόκειται για τα παιδιά των φυλακών που εκτίουν την ποινή μαζί με τις μητέρες τους, μεγαλώνοντας πίσω από τα κάγκελα των Γυναικείων Φυλακών στον Ελεώνα της Θήβας, ακολουθώντας το πρόγραμμα της φυλακής και βιώνοντας την καθημερινότητα του εγκλεισμού: Καταμέτρηση, κάγκελα, κλείδωμα, ξεκλείδωμα με εξασφαλισμένη, έτσι, την εκ των προτέρων δική τους μελλοντική καταδίκη σε διαταραχές και ψυχολογικά προβλήματα που αναπόφευκτα επιφέρει ο βάναυσος ιδρυματισμός για την υπόλοιπη ζωή τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για παιδια στη φυλακή

Αθώες ψυχές πίσω από τα κάγκελα

Η λέξη φυλακή αρκεί για να προκαλέσει συνειρμούς φοβικών συνδρόμων ενεργοποίησης της εικόνας των συνθηκών εγκλεισμού και της ανελευθερίας.

Γυναίκες κρατούμενες βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ενώ τα μωρά θα γεννηθούν μέσα στη φυλακή, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα με τα κάγκελα πρώτη εικόνα και το κελί φυσικό χώρο ανάπτυξης, παιδικού δωματίου και παιχνιδιού.

Αυτά τα μωρά θα ακολουθούν το πρόγραμμα της φυλακής, στη λογική του σωφρονιστικού κωδικά «ή φυλακίζεσαι ή στερείσαι τη μητρική αγκαλιά».

Αποτέλεσμα εικόνας για παιδια στη φυλακή

Το αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο 

Πώς γίνεται άραγε να βαυκαλίζεσαι ότι είσαι μια κυβέρνηση των δικαιωμάτων και να συνεχίζεις να συντηρείς αυτή τη βαρβαρότητα;

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι οι γυναίκες που έχουν ποινές μέχρι 10 έτη και τα παιδιά τους είναι μέχρι 8 ετών δύνανται να εκτίουν την ποινή τους κατ’ οίκον. Συχνά όμως, ακόμα και αυτό δεν είναι εφικτό.

Οι περισσότερες μητέρες των 16 παιδιών που μεγαλώνουν στη φυλακή της Θήβας έχουν μικρές ποινές καθώς έχουν καταδικαστεί για μη σοβαρά αδικήματα. Για διάφορους λόγους όμως δεν μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου και να εκτίσουν κατ΄οίκον την ποινή τους.

Και εφόσον οι μητέρες παραμένουν στη φυλακή, τα παιδιά από τα τρία τους και μετά κατευθύνονται είτε στη φυσική οικογένειά τους (πατέρας, παππούς, γιαγιά) είτε σε ίδρυμα. Συχνά όμως οικογένειες δεν υπάρχουν οπότε τις περισσότερες φορές τα παιδιά καταλήγουν σε ιδρύματα.

Είναι, τουλάχιστον, υποκριτικό  να νομοθετεί η κυβέρνηση  ευεργετική -δήθεν- διάταξη , όταν δεν θα έχει καμιά πρακτική αξία, καθώς προβλέπονται αυστηροί όροι, ενώ το συμβούλιο της φυλακής και ο  αρμόδιος Εισαγγελέας έχουν τόση ελευθερία κινήσεων που μπορούν να αυθαιρετούν.
Για τους έγκλειστους των τριών ετών η φυλακή δεν αποκτά ανθρώπινο πρόσωπο  και η βία του εγκλεισμού δεν αίρεται με τα παιδικά επισκεπτήρια που επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα.

Όταν και τα πλέον συντηρητικά κομμάτια του πολιτικού κόσμου εκφράζουν τη βούληση να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τις μητέρες κρατούμενες, αναρωτιέται κανείς πώς ο ίδιος ο Σύριζα, με την υποτιθέμενη ευαισθησία στα δικαιώματα των κρατούμενων, αφήνει να εξελίσσεται αυτή η βαρβαρότητα στις ελληνικές φυλακές.

Αποτέλεσμα εικόνας για παιδια στη φυλακή

Τι ισχύει σε άλλες χώρεςΣε άλλες χώρες η φυλάκιση του κηδεμόνα μικρών παιδιών έχει αντικατασταθεί είτε:
– Με την τοποθέτηση των κηδεμόνων σε ανοιχτές δομές εντός του ιστού της πόλης, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα φυλακή, όπου οι κηδεμόνες θα έχουν το κλειδί του διαμερίσματος και θα μπορούν να συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο, το γιατρό ή σε άλλες δραστηριότητες. Η Ισπανία έχει εφαρμόσει αυτό το σύστημα με μεγάλη επιτυχία από το 2008. Ακόμα το έχουν εφαρμόσει η Ολλανδία και η Σουηδία.
– Με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του κηδεμόνα και επανεξέταση της αναγκαιότητας κράτησης μετά το πέρας αυτής. Εφαρμόζεται ήδη στη Ρωσία.
– Με κατ’ οίκον περιορισμό του κηδεμόνα, με διάθεση μηνιαίου ποσού κάλυψης των απαραίτητων εξόδων και παροχή της κάρτας αλληλεγγύης.Η φυλάκιση ή η απομάκρυνση ενός παιδιού απ’ τη μητέρα αποτελεί πράξη νομικίστικης εκδίκησης, με ολέθριες τραυματικές συνέπειες στον παιδικό ψυχισμό και δεν συνάδει με κανένα σωφρονιστικό θέσφατο.

Δυστυχώς πολλές φορές  για τα φυλακισμένα παιδιά έχουμε να κάνουμε με μη αναστρέψιμες συνέπειες που μπορεί να έχει ο εγκλεισμός στην ανάπτυξη του παιδιού, το μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας, η απάθεια, οι διαταραχές στην κοινωνική συμπεριφορά, στις συναισθηματικές και γνωστικές βλάβες, η ανετοιμότητα για μάθηση, οι διαταραχές στη νοητική ανάπτυξη, η αδυναμία εμπιστοσύνης, ο έντονος αρνητισμός, το αναπτυγμένο αίσθημα ενοχής και κατωτερότητας, καθώς και η αντικοινωνικότητα.

Καταδικάζονται μητέρες και μαζί τους καταδικάζονται αδικαιολόγητα τα παιδιά τους χωρίς δικαίωμα στη ζωή.Όσο και να θέλει να κωφεύει, ειδικά μια κυβέρνηση που έκανε πολιτική πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, το άδικα στερημένο χαμόγελο αυτών των παιδιών, η διαφύλαξη στο ακέραιο των δικαιωμάτων τους αλλά κυρίως τα προβλήματα του εγκλεισμού στην τόσο ευαίσθητη νηπιακή ηλικία αποτελούν εφαλτήριο δράσης και ευαισθητοποίησης για όλη την κοινωνία.Επιτέλους αυτή η βαρβαρότητα πρέπει να σταματήσει.

prologos.gr

Σχετικά